Sol kulak çınlaması uğultu veya sarsıntıyı andıran seslerin işitildiği, her yaş grubunda gözlenebilen bir sağlık problemidir. Düzenli aralıklarla tekrar eden ya da uzunca bir süre geçmeyen çınlamalar, bir sağlık kuruluşunun yolunu tutmanız gerektiğini gösterebilir.
Sol kulak çınlaması neden olur? Halk arasında, sol kulak uğultusu olarak da bilinen bu soruna pek çok faktör yol açabilir. Nabız ve tansiyon dengesizlikleri, iyi veya kötü huylu tümörler, düzenli olarak yüksek sese maruz kalma gibi sebepleri olabilir. Geçmeyen çınlama durumunda yapılabilecek en iyi şey, bir kulak burun boğaz hekiminden randevu almaktır. Literatürde tinnitus olarak geçen çınlama haline, baş ağrısı ve kulak ağrısı da eşlik edebilmektedir.
Sol Kulak Çınlaması Ne Anlama Gelir?
Çınlama tek kulakta olsa bile sebepleri her iki kulakta da görülen çınlamalarla benzer olabilmektedir. Peki sol kulak çınlaması neden olur?
- Yalnızca sol iç kulağı etkileyen problemler,
- Tansiyon dengesizlikleri,
- Kulak zarının hasar görmesi,
- Enfeksiyonlar,
- Boynun sol tarafını etkileyen bazı hastalıklar,
- Bazı psikiyatrik sorunlar
Sol kulakta çınlama benzeri seslerin duyulmasına neden olabilir. Konversiyon bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklar da uzun süreli kulak çınlamalarına, hatta geçici işitme kayıplarına sebebiyet verebilir. Böyle bir durumun tespiti halinde çeşitli ilaçlarla tedavi denenebilir. Ancak ilaç tedavisi yardımcı bir unsurdur ve bazı vakalarda sorunu tek başına çözememektedir.
Kulağın tek tarafıyla yüksek sesli müzikler dinlemek ya da düzenli olarak tek kulağa daha çok gürültü ileten bir ortamda bulunmak da sol kulağın çınlamasına yol açabilir. Bu durum genellikle gece kulak çınlaması şeklinde kendini gösterebilir. Ancak günün her saatinde hissedilmesi normaldir.
Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?
Kulak çınlaması ya da başka bir deyişle tinnitus nasıl geçer? Düzenli ya da belli aralıklarla tekrarlayan kulak çınlaması rahatsızlığınız varsa, bir Kulak Burun Boğaz (KBB) hekiminden randevu almak iyi bir başlangıç olacaktır. Hekiminiz sizi muayene edecek ve çınlamaya yol açan harici sebepler varsa onların tedavisi için gerekli işlemleri yerine getirecektir. Örneğin çınlamanızın nabız düzensizliği gibi bir sebepten kaynaklandığı tespit edilirse, tedavinize kardiyoloji bölümünde devam edilebilir.
Sürekli kulak çınlaması nasıl geçer? Çoğu zaman çınlamanın kesin bir sebebi bulunamaz. Ayrıca bu duruma yol açtığı düşünülen hastalık tedavi edildikten sonra dahi çınlama hali devam edebilir. Böyle durumlarda, hekiminiz sizi ses uzmanı olarak da bilinen odyologlara yönlendirecektir. Burada size çeşitli testler yapılabilir ve işitme cihazı kullanımı önerilebilir.
İşitme cihazları, inatçı çınlamaları gidermenin etkili bir yoludur. Bu cihazlar, her iki kulağa veya sadece çınlama yaşanan kulağa çeşitli ses dalgaları göndererek sorunu yatıştırabilir.
Sol Kulak Uğultusu Nasıl Geçer?
Herkes hayatının bir döneminde geçici de olsa kulak çınlaması durumunu deneyimlemiştir. Uzun süre müzik dinlemek veya ani fiziksel aktivitelerde bulunmak da bazen çınlamaya yol açabilmektedir. Ancak kişinin yaşantısını etkilemeye, kısa sürede geçen çınlamalar normaldir ve tedavi gerektirmez.
Sol kulak çınlaması nasıl geçer? Kendiliğinden geçmeyen ve kişiye rahatsızlık veren çınlamalar için yapılabilecek en iyi şey, bir hekimden randevu almaktır. Bu alanda işitme cihazlarından son derece etkin bir şekilde yararlanılmaktadır. Alınacak bazı önlemler, işitme cihazı kullanımı ile birleştiğinde çınlamaların önüne geçmek de mümkün olmaktadır. Bazı tedbirler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Gürültülü ortamlardan kaçınmak.
- Uzun süre kulaklık ile müzik dinlememek.
- Kulaklığı her iki kulağa da takarak müzik dinlemek.
- Yalnızca tek bir kulağı etkileyen ses kaynaklarından uzak durmak.
- Çalışma ortamını gereksiz seslerden arındırmak.
- Kulağı etkileme potansiyeli olan bir sağlık sorunu biliniyorsa, tedavi olmak.
Sağ Kulak Çınlaması Neden Olur?
Sağ kulağı etkileyen çınlamaların sebepleri, sol kulak çınlamasına yol açan faktörler ile neredeyse aynıdır. Tek kulak çınlaması; denge ve işitme sinirini etkileyen tümörler, orta kulak enfeksiyonu, tiroid sorunları ve çeşitli alerjiler sonucunda oluşabilen bir durumdur.
Bazı romatizma ilaçları, antibiyotikler, diyabet gibi rahatsızlıklar da çınlamaya yol açabilir. Geçmeyen kulak çınlaması tedavisi nasıl yapılır? En etkili tedavi yöntemlerinden biri de kulağa, çınlama sesi ile benzer frekanslarda ses dalgaları göndermektir. Böylece uğultu ya da çınlama sesi zamanla hissedilemez hale gelebilecektir. İşitme cihazları da buna benzer bir prensiple çalışarak, tedavi noktasında oldukça başarılı olmaktadır.
Uzman Ses, hastalara en doğru işitme cihazının seçimi noktasında yardımcı olan deneyimli bir merkezdir. Eğer aklınızda sorular varsa bizi arayabilir veya merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.